Vilka olika sätt finns det att koka kaffe på?
En kaffebryggare med termos har sin klara fördel i att den kan hålla värmen på ett fördelaktigt sätt, även när kannan tas med till bordet. En kaffebryggare med glaskanna har givetvis inte samma förutsättning för att bevara värmen, däremot är den oftast betydligt snyggare vilket får ses som en fördel. Eftersom kaffebryggaren oftast är en produkt som alltid står framme och synlig i ett kök kan den ofta ses som en inredningsdetalj och utseendet blir därför en för många viktig egenskap.
Idag finns det en uppsjö av olika sätt och tekniker för att brygga kaffe, allt efter var persons smak och preferenser. Somliga gillar kaffe med oljor i och somliga inte. Vissa tycker att “vanligt” bryggkaffe är det enda tänkbara alternativet medan vissa har fått upp ögonen för kaffekapslar och aldrig tittat tillbaka.
Här nedan kan du läsa mer om ett antal olika uppfinningar och metoder som brygger kaffe. Vi skriver bland annat om perkolator, Chemex och för oss svenskar den “vanliga” kaffebryggaren. Självklart finns det fler bryggtekniker än dessa, till exempel Aeropress, Hario V60 och vakuumbryggaren Don Pedro för att nämna några. Vissa tekniker använder kaffebönor och vissa använder färdigmalet kaffe, där bönor är det med exklusiva alternativet.
Vill man variera mellan olika typer av kaffe behöver det inte kosta en förmögenhet, det är inte alla kaffebryggare som kostar tusentals kronor vilket gör att man kan unna sig olika varianter för att hitta sin favorit. Att tänka på är att kaffe med oljor i kan ge förhöjt kolesterolvärde, är du därför en fantast av presskannan kan det därför vara en bra idé att komplettera med till exempel en Chemex eller en mokabryggare som filtrerar bort oljor i större utsträckning.
Tips! Glöm inte att underhållet av din kaffebryggare är viktigt, dels för att den skall hålla länge men också för att fortsatt få ett välsmakande kaffe. Det finns bryggare som är betydligt enklare att göra rent än andra, mokabryggaren är ett exempel på en bryggare som är väldigt enkel att hålla ren.
Kaffebryggare/Elbryggare
Den “vanliga” kaffebryggaren, eller elbryggaren som den även heter, är den absolut vanligaste kaffemaskinen i svenska hem. Den består av kanna, värmeplatta, värmeanordning och en filterhållare. Vattnet värms upp och hälls ner i kaffefiltret där det malda kaffet ligger. Därifrån rinner det ned i kaffekannan och är färdigt att drickas när allt vatten runnit igenom. Så här fungerar de allra flest elbryggare, men självklart finns det undantag, bland annat med mer avancerade bryggningstekniker.
Elbryggaren har funnits ända sedan 1800-talet. Dock var det först när Melitta på 1950-talet lanserade modellen MA120 som elbryggaren skulle komma att bli så som vi känner till den idag.
Om en kaffebryggare sköts och rengörs ordentligt kan den i många fall brygga välsmakande kaffe i oerhört många år framöver.
Är du på jakt efter en ny kaffebryggare? Läs då vår artikel Kaffebryggare bäst i test 2021 där vi listar de enligt oss, bästa kaffebryggarna.
Perkolator
En perkolator är äldre typ av kaffekokare, gillar man starkt kaffe är det stor chans att man uppskattar en perkolator. Till skillnad från en vanlig kaffebryggare passerar vattnet genom stålfiltret upprepade gånger, tills det att vattnet kokar. När så sker sänks temperaturen av en termostat så att kokningen eller perkoleringen slutar.
Så varför ska man köpa en perkolator? Många som köper en perkolator gör det för just smakens skull, kaffe som görs i en perkolator får en starkare och tydligare smak, det kan dock av vissa upplevas som beskt. Andra fördelar med en perkolator är att man inte behöver något filter, det går att koka kaffe till många personer (ofta 12 koppar kaffe) samt att själva kaffekokaren samtidigt är en termos och enkelt kan tas med till bordet.
Chemex
Chemex är en tidlös och elegant kaffebryggare som uppfanns 1941 av tysken Peter Schlumbohm. Designen är både prisbelönt som enkel och med rätt teknik går det att få utomordentligt välsmakande och sumpfritt kaffe.
En Chemex är perfekt för dig som vill ta dig tid att skapa något som du själv sedan får avnjuta och uppskatta. Genom att testa dig fram hittar du den metod och teknik som ger det kaffe som du själv tycker smakar bäst, så att du sedan kan luta dig tillbaka och inmundiga ditt mästerverk. Tack vare det tjocka pappersfiltret fångas kaffebönornas partiklar och oljor upp för att inte hamna i kaffet, detta gör att smaken på kaffet blir ren och len då partiklarna annars ger en bitterhet i smaken.
Chemex är gjord i glas och har en timglasform. Runt “midjan” på bryggaren finns en krage i trä som agerar handtag, vilket hålls på plats av ett lädersnöre. Chemex finns utställd både på MoMA i New York samt Smithsonian och har utnämnts till en av tidernas hundra bäst designade produkter.
Franskpress
Kaffebryggaren som förmodligen har flest namn. Franskpress, fransk pressbryggare, presskanna, bistrokanna och French press är några av namnen på den här bryggaren som patenterades 1852 av, tro det eller ej, två fransmän. Istället för pappersfilter har en fransk presskanna ett stålfilter, precis som en perkolator. Själva kokningen sker genom att vatten blandas med malda kaffebönor i kannan, där får det dra sig i några minuter. Därefter pressas filtret ned i kannan så att kaffesumpen pressas ned i botten av kannan, på så sätt hamnar kaffet ovanför stålfiltret och kan serveras direkt ur kannan.
Olika bryggare och kokare ger olika smak och karaktär på kaffet. Till skillnad från en Chemex där oljor och partiklar filtreras bort i det tjocka pappersfiltret, så filtreras inte oljorna i en presskanna. Gillar man alltså kaffe med oljor mer än utan, ska man alltså kika på en pressbryggare framför en Chemex.
Mokabryggare
1933 såg italienaren Alfonso Bilettis skapelse, Mokabryggaren Moka Express, dagens ljus för första gången. Sedan dess har mokabryggaren blivit den kaffebryggaren flest har i sina hem i Italien, Portugal samt Spanien. Flera tillverkare erbjuder elektriska varianter av mokabryggaren men den ursprungliga och klassiska mokabryggaren ställs ovanpå och värms upp av en spisplatta.
En mokabryggare är gjord i antingen aluminium eller rostfritt stål och har ett handtag av bakelit. De tillverkas i många olika storlekar, allt från bryggare som endast gör en kopp åt gången till större varianter med kapacitet att göra tolv koppar. Precis som i en perkolator och franskpress är det ett metallfilter i en mokabryggare. Likt en espressomaskin använder mokabryggaren ett tryck för att brygga kaffet, dock väsentligt lägre än en espressomaskin. Man kan därför likställa mokabryggaren som en budgetvariant till espressomaskinen, dock en budgetvariant som gör riktigt välsmakande kaffe och dessutom går det snabbt.
Vad är det för skillnad på en kaffekokare och en kaffebryggare?
En vanligt förekommande felsägning är att kalla en kaffebryggare för kaffekokare, det är nämligen oftast kaffebryggaren (eller elbryggaren) som finns i de svenska hemmen. Skillnaden mellan dessa två är att kaffekokaren inte använder något filter, medan en kaffebryggare har ett stålfilter eller pappersfilter.