In ear guiden 2021 | Hitta rätt in ear hörlurar som passar dig bäst

Dela artikeln

Köpguide: Hur man väljer rätt in ear hörlurar?

Alternativen bland in ear hörlurar har de senaste åren blivit allt fler och i takt med att populariteten ökar lär de inte bli färre. Priserna skiljer stort mellan olika modeller och så gör även funktionerna. Vissa in ear hörlurar är speciellt utformade för den aktiva personen så att de inte trillar ur vid mycket rörelser, vissa modeller är bättre för den kräsne ljud-connoisseuren som vill ha en fantastisk ljudupplevelse när favoritmusiken spelas.

Prisklass, användningsområde och funktioner är tre viktiga aspekter att tänka på när man beslutar sig för vilka in ear hörlurar som passar en själv bäst. Självklart finns det även alternativ som får höga betyg i samtliga kategorier och funkar i alla lägen, vilket givetvis då också avspeglas i priset. Genom att följa våra steg här nedanför kan du enklare komma fram vad du skall tänka på inför ditt köp och således besluta vilka in ear hörlurar som passar dig bäst.

Skulle du trots denna guide ha svårt att hitta rätt in ear hörlurar kan du läsa detta inlägget där vi listar de 5 bästa in ear hörlurarna.

Steg 1: Användningsområde

Det första steget i den här guiden för att komma fram till vilka som är de bästa in ear hörlurarna för dig är att fundera över och komma fram till hur du avser att använda hörlurarna. Är du aktiv och avser att röra dig mycket med lurarna i öronen, värdesätter du bra batteritid för att kunna ha långa telefonkonferenser eller vill du ha bästa ljudupplevelsen till favoritbandet? Här är tre olika hörlursprofiler som visar vilka funktioner du bör värdesätta mest för att hitta rätt:

Musikälskaren: Självklart är det hörlurarnas ljudkvalité som är den allra viktigaste egenskapen för musikälskaren. Musikälskaren vill få den rätta känslan till rätt typ av inspelning. En livespelning och en studioinspelning har olika ljudkaraktärer, för att få precis den ljudupplevelsen som musikälskaren vill ha är det extra fördelaktigt med en hörlur som har en egen app där EQ-inställningar kan göras efter smak och tillfälle.

Musikälskaren kan sitta i timmar och lyssna på den där mäktiga arenakonserten, då är det sista han eller hon vill att batteriet tar slut. Därför är batteritiden också en viktig aspekt.

Träningstorsken: När träningstorsken ökar upp tempot på löpbandet till 20 km/h är det viktigt att hörlurarna sitter ordentligt så att de inte träffar träningskompisen likt ett stenskott eller hamnar under dojan och blir söndertrampade. Till exempel medföljer den till en del hörlurar olika gummiproppar så att träningstorsken kan testa sig fram till vilken som passar bäst. Passformen är således a och o för träningstorsken, samtidigt som IP-klassning är viktigt. En hörlur som tål svett- och vattenstänk går inte sönder när svetten lackar.

Konferensninjan: I en tid då digitala möten blir allt fler och vanligare blir också konferensninjorna beroende av hörlurar som ger bästa förutsättning för att delta och hålla i givande digitala möten och konferenser. För att fullt kunna fokusera på mötet och de andra deltagarna är brusreducering den första viktiga aspekten. En bra brusreducering tillsammans med en fin passform stänger ute omvärlden och låter konferensninjan helt och hållet fokusera på mötets topic utan att låta buller och oväsen från omgivningen stjäla uppmärksamheten. Ibland behöver konferensninjan delta i riktiga långkörare till möten eller kanske flera möten under samma dag, då är en bra batteritid och/eller snabb uppladdning att föredra.

Steg 2: Funktioner och egenskaper

När du har kommit fram till ditt främsta användningsområde för dina nya hörlurar är det dags att kika på vilka hörlurar som har de funktioner och egenskaper som ditt användningsområde kräver. Vad innebär de olika IP-klasserna och vad är egentligen en bra batteritid? Det och en hel del annat kan du läsa mer om här nedan, till varje funktion och egenskap finns en kortare förklaring för att hjälpa dig förstå vad exakt du värdesätter hos dina nya hörlurar.

In ear hörlurar

IP54, IPX4, IPX7, IPX8 eller IP67. Vad betyder IP-klassificering?

Chemex är en tidlös och elegant kaffebryggare som uppfanns 1941 av tysken Peter Schlumbohm. Designen är både IP står för “Ingress Protection” och avser hur bra en produkt kan motstå vatten/fukt samt damm. Det är en internationell standard där den första siffran avser vilken nivå av damm som produkten klarar och den andra avser vatten- och fukttålighet. En del hörlurar har en IP-klassning som innefattar ett X, är produkten inte dammtålig alls byts första siffran ut mot ett X för att sedan efterföljas av en siffra som då alltså avser skyddet mot väta.

Vill du läsa en fullständig guide om IP-klassning kan du läsa vårt inlägg i ämnet här

True wireless eller ej?

True wireless kallas de hörlurar som är helt utan sladd, det vill säga all överföring av ljud sker helt trådlöst. Man kan tycka att hörlurar som har sladd inte borde kallas trådlösa, men det finns alternativ där det går en sladd mellan respektive hörlur men inte till den uppspelande enheten. Dessa kallas endast “trådlösa” eller “wireless”, inte “true wireless”.

Ett par hörlurar som inte är helt trådlösa är inte sällan anpassade för träning och för personer som rör sig mycket. Dessa hörlurar brukar också vara i en lägre prisklass jämfört med hörlurar som är true wireless. Är du en person som har en dålig vana av att tappa saker kan ett par hörlurar som är true wireless vara enklare att tappa bort än ett par som sitter ihop med varandra med en sladd. Dessa hörlurar brukar också ha lite bättre batteritid än hörlurar som är true wireless. som då alltså avser skyddet mot väta.

Batteritid

Utvecklingen kring batteritid i trådlösa hörlurar har gått snabbt framåt men det är fortfarande en utmaning för utvecklarna att få en lång batteritid med tanke på hur små till storleken in ear hörlurar är.
En lösning de flesta använder sig av är laddningsbara etuin som förlänger batteritiden när man är på språng, vilket gör att man bör titta på dels batteritiden i själva hörlurarna men även i laddningsetuit. Att tänka på är också att desto högre volym, desto mer av batteriets kapacitet förbrukas. Har hörlurarna dessutom aktiv brusreducering som funktion så gör den att batteriet laddar ur snabbare, om funktionen är aktiverad.

En annan funktion som gör att hörlurarna laddar ur snabbare är mikrofonen, används hörlurarna för telefonsamtal kommer batteriet ladda ur betydligt snabbare än om de endast spelar musik.

Ett par hörlurar som har riktigt bra batteritid idag är Sonys WF-100XM4, dessa klarar musikuppspelning i upp till 12 timmar (förutsatt att noise cancellation är avstängt).

För den som batteritid är viktigt skall man även titta på laddningstiden, vissa hörlurar kan laddas betydligt snabbare än andra. För att nämna ett exempel vill vi lyfta Huaweis Freebuds 4i, genom dess snabbladdningsfunktion uppnås en batteristyrka som räcker till fyra timmars musiklyssning på ynka tio minuter.

Passform

Ett par bra trådlösa in ear hörlurar är ofta inte billiga, självklart vill man därför inte tappa dessa i marken så att de går sönder eller försvinner helt. Det är också viktigt att hörlurarna känns komfortabla i öronen och inte ger skavsår. Passformen är därför en viktig egenskap för de flesta personer så att man kan känna sig säker på att hörlurarna sitter fast ordentligt när de används, känslan av att de inte gör det gör ofta att man får en obehagskänsla som drar ner upplevelsen på grund av risken att förlora dem.

En bra passform för ditt öra hjälper även till att stänga ute oväsen i omgivningen vilket ger hörlurar med noise cancellation ännu bättre förutsättningar. 

Aktiv brusreducering/Active noise cancellation

Active Noise cancellation (ANC) använder små högtalare för att eliminera ljud från omgivningen. Tillsammans med en bra passform på hörlurarna låter den här funktionen dig att stänga ute oönskade ljud som kan störa din lyssningsupplevelse. Active Noise Cancellation kan också vara bra för dina öron, eftersom ljud som du inte vill höra stängs ute slipper du spela musik på högsta volym för att höra den om det finns ljud i omgivningen som stör.

Skillnad mellan aktiv brusreducering och brusreducering

Det finns både aktiv brusreducering och passiv brusreducering. Skillnaden mellan dessa är att aktiv brusreducering arbetar med att motverka ljud från omgivningen genom att skicka ut ljudvågor genom små högtalare. Dessa ljudvågor tar ut ljudvågor i motfas genom något som kallas superposition. Passiv brusreducering däremot är ljudabsorberande material som monteras i eller på hörlurarna för att absorbera ljudvågor från omgivningen och stänga dessa ute.

Passiv brusreducering är ofta effektiv mot högfrekventa ljudsignaler, medan aktiv brusreducering är bättre på att eliminera låga.mgivningen som stör.

Kompatibilitet

De flesta hörlurarna fungerar bra ihop med nästan alla typer av mediekällor, även Apples Airpods fungerar med Android mobiler till exempel. Däremot kan du gå miste om vissa funktioner med just Airpods om dessa används med en Android-enhet. Till exempel fungerar inte Siri (såklart) om dina Airpods är ansluta till en Android, musiken pausas inte heller om du skulle ta ut en hörlurar och du har inte möjlighet att ändra dina Airpods knappinställningar.

Ljudkvalité

När det kommer till ljudkvalitén i äkta trådlösa hörlurar är det väldigt ofta som det avspeglas i priset huruvida den är bra eller ej. Självklart finns det budgetalternativ som har en godkänd ljudkvalité och utvecklingen har helt klart gått framåt på den här fronten där högtalarelementen blir mer och mer sofistikerade. Men är det en riktigt bra ljudupplevelse du söker bör du kolla i ett lite högre prisspann. För den som är kräsen med ljudet kan vi helt klart rekommendera WF-1000XM4 från Sony och PI7 från Bowers & Wilkins.

Vill du ta dina true wireless in ear hörlurar till nästa nivå? Då borde du byta till skumproppar som helt perfekt anpassar sig till dina hörselgångar. Till många hörlurar följer det med gummi- eller silikonadaptrar. Dessa funkar ofta bra, men vill du få bästa tänkbara ljudkvalité som dina hörlurar kan leverera och betydligt bättre bas är de här skumpropparna något att kika på.

Steg 3: Prisklass

Och så var det ju det här med priset. Det sista du skall komma fram till är hur mycket du har råd att lägga på ett par nya hörlurar. Precis som vi var inne på här ovan när det kommer till ljudkvalité är det som med mycket annat, du får vad du betalar för. Det betyder inte att du kan bli nöjd med ett par budgethörlurar, allt beror givetvis vilka förväntningar du har. Men vi kan lugnt konstatera att ett par in ear hörlurar i ett högre prisspann kommer ge dig mer av en wow-upplevelse än ett par billigare i de flesta fallen, detta går hand i hand med att passformen är en som passar dina öron bra.


Lycka till med dina nya in ear hörlurar, vi är säkra på att du kommer få många timmar med fantastisk musiklyssning!

Liknande artiklar

Innehållsförteckning